Wykonanie
Na okładce wakacyjnego wydania GoodFood są
lody na patyku. Kiedy moja córcia je zobaczyła, poprosiła, żebyśmy je przygotowały. robiłyśmy, chociaż nie do końca takie jak w oryginalnym przepisie. Zamiast
ciasteczek na spodzie, u nas jest
czekoladowa polewa. Plus nasze są tylko
malinowe i to bez pestek, bo nie wszyscy pestki lubią. Spokojnie można je przygotować w pudełku, ale trzeba wtedy miksować je podczas mrożenia, lub użyć maszynę do
lodów.
Lody można oczywiście jeść bez
polewy czekoladowej.

Składniki (na ok. 10 sztuk):200 g
mleka skondensowanego bez
cukru250 g
malin250 g
jogurtu greckiego1 łyżka
cukru trzcinowegoczekolada (100 g na 3 - 4
lody)Wykonanie:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.
Mleko,
jogurt,
cukier i mus z
malin zmiksować na gładką masę. Przełożyć do foremek do
lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą
wodą, z silikonowych
lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną
czekoladą. Podawać od razu.
