ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą cynamonu

Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą cynamonu

nazwa

Wykonanie

Słodka tarta ze śliwkami zapieczonymi w delikatnie cynamonowym kremie pâtissière. Ciasto, krem i owoce to kompozycja, która sprawdza się zawsze doskonale.
Podczas przygotowania ciasta ważne są trzy podstawowe zasady: kruchy spód musi być podpieczony, ostudzony przed nałożeniem kremu, a śliwki układamy przecięciem do góry, aby zabezpieczyć krem przed wydostającym się podczas pieczenia sokiem z owoców.
Ciasto kruche, które użyłam w przepisie wystarczy na dwie podstawy do tart: możecie podzielić proporcje na pół, ja jednak wolę przygotować całą porcję ciasta - wówczas zyskuję równy krążek do wypełnienia foremki, a tym samym idealne brzegi tarty. Odcięty nadmiar ciasta wykorzystuję do babeczek lub zamrażam do kolejnych wypieków.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Tarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche, śliwki, krem pâtissière, cynamon
Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą cynamonu na foremkę do tart o średnicy 24 cm
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Składniki na krem pâtissière:
250 ml mleka
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
350-400 g śliwek
cukier puder do posypania
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu
Przygotować kruche ciasto według przepisu nr 1.
Krem pâtissière: Mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać masło, wymieszać dokładnie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.
,
Składnik główny:
śliwki,
Składnik główny:
ciasto kruche,
Składnik główny:
krem pâtissière,
Składnik główny:
cynamon,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-ze-sliwkami-i-kremem-patissiere-z-nuta-cynamonu