ßßß Cookit - przepis na Podgrzybki w sosie śmietanowym

Podgrzybki w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Dla mnie to klasyka jesieni w kuchni polskiej. Kiedyś, gdy rodzinnie wybieraliśmy się na grzybobranie, dziadek - po przebraniu grzybów [i ocenieniu ich jadalności], robił podobne - z maślaków albo podgrzybków, a może z mieszanki obu. Oczywiście w moim koszyku najwięcej było maślaków, czyli tych, których niektórzy nawet nie zbierają - nie chciałam jednak wracać z pustymi rękami :) Do jedzenia na kolację, z kromką razowego chleba.
Składniki:
1/2 kg podgrzybków
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18% [wymieszałam prawie pół na pół z jogurtem]
sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Grzyby [kapelusze i nóżki] pokroić w plasterki, ugotować* w wodzie do miękkości [ok. 15-20 minut]. Odcedzić. Wywar zachować na przykład do przygotowania bazy do zupy grzybowej.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć ok. 5 minut na rozgrzanym maśle - nie rumienić. Dodać ugotowane grzyby, pomieszać i podsmażać jeszcze ok. 2 minut.
śmietanę [albo śmietanę z jogurtem] połączyć z solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową, wlać do grzybów, zamieszać, po minucie zdjąć z ognia.
Podawać gorące, posypane obficie natką pietruszki, z kromką razowego pieczywa.
*wiele osób nie obgotowuje, mnie zależało na wywarze grzybowym do zupy.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/10/podgrzybki-w-sosie-smietanowym.html