ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze smażonymi przegrzebkami, rukolą i suszonymi pomidorami

Sałatka ze smażonymi przegrzebkami, rukolą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
10 przegrzebków
2 garście rukoli
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka masła
grzanki czosnkowe
Miodowy winegret:
1/2 startego ząbka czosnku
4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
Przygotowanie
Przegrzebki oczyścić, umyć, osuszyć. Rozgrzać patelnię, włożyć łyżkę masła i łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz starty ząbek czosnku. Dodać przegrzebki i smażyć po około 1 minucie z każdej strony, na większym ogniu, do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem.
Rukolę doprawić solą, pieprzem, wymieszać z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz połową winegretu. Wyłożyć na talerze, dodać przegrzebki i posypać grzankami czosnkowymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/przegrzebki/salatka_z_przegrzebkami/przepis.html