Wykonanie
Składnikiok. 6 sztuk1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru pudru lub kryształu1 łyżka
cukru wanilinowego2
jaja1/2 szklanki
oleju roślinnego (np.
słonecznikowego) lub roztopionego
masła1 i 1/3 szklanki
mlekaPrzygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
sól,
cukier,
cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać
jajka,
olej roślinny oraz
mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3 , 5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać
cukrem pudrem i polać
syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np.
marmoladą,
dżemem,
owocami i
bitą śmietaną.