Przystawka: koreczki z grillowaną cukinią z pesto, mozzarellą i pomidorkiem koktajlowym

nazwa

Wykonanie

Byłoby idealnie mieć w domu specjalny przyrząd, by idealnie pokroić cukinię - na cieniutkie i równe plasterki, ale jak widać (na zdjęciach) można poradzić sobie nożem. To tylko kilka składników. Cukinia jest wyrazista w smaku dzięki pesto . Dałam tu pesto z natki pietruszki, żeby było bardziej po polsku. Obok grzanek z kremem serowym z prażonymi orzechami i grzanek serwowanych z domowym pesto, stanowiło komplet przystawek przed proszonym obiadem. Polecam.
Składniki (na 13 koreczków):
1 mała, twarda cukinia
3/4 kulki sera mozzarella z zalewy
2 -4 łyżki pesto z natki pietruszki, z tego przepisu
pomidorki koktajlowe
ew. kilka listków świeżej bazylii
olej do nasmarowania patelni
dodatkowo: wykałaczki
Wykonanie:
Cukinię ze skórką umyć, wytrzeć ręcznikiem, odciąć końce. Pokroić ją wzdłuż na jak najcieńsze plasterki (i by zachować je w całości). Patelnię do grillowania posmarować cienką warstwą oleju np. z użyciem ręcznika papierowego. Cukinię grillować z każdej strony - do miękkości. Zdjąć z patelni i ostudzić.
W międzyczasie przygotować pesto i pokroić mozzarellę na mniejsze kawałki.
Każdy plaster cukinii popieprzyć i ewentualnie też posolić (zależy od tego jak słone jest pesto), posmarować pesto, nałożyć ser i ewentualnie także bazylię, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Nadziać na wykałaczkę, a następnie nadziać słodki pomidor koktajlowy.
***
Zwijać cukinię można także tak
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/11/przystawka-koreczki-z-grillowana.html