Wykonanie
czwartek, 6 Wrzesień 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Mmmm rozpływająca się w ustach, słodka
gruszka i delikatne,
francuskie ciasto. Kilkanaście minut pracy i jeszcze krótszy czas jedzenia. Polecam, dopóki trwa sezon na
gruszki.Składniki:opakowanie
ciasta francuskiegodojrzałe
gruszkicynamon,
cukier do oprószenia
żółtko rozkłócone z łyżką
mlekaCiasto francuskie kroimy na nieduże prostokąty.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Układamy na cieście. Brzegi ciasta, których nie zakrywa
gruszka smarujemy
żółtkiem rozkłóconym z łyżką
mleka.
Owoce oprószamy
cukrem i
cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy, aż się zrumienią. Jemy ciepłe, ozdobione listkami
miętySmacznego.