ßßß Cookit - przepis na Tarta ziemniaczana po rosyjsku

Tarta ziemniaczana po rosyjsku

nazwa

Wykonanie

niedziela, 26 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »
Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera. Gdybym nie wiedziała, że jest zrobiona ze zwykłych ziemniaków nie uwierzyłabym
Pyszna szczególnie z dodatkiem sosu waniliowego.
Składniki:
100 g masła
175 g cukru
3 żółtka
175 g startych migdałów
700 g ziemniaków
sos:
75 ml śmietany
100 g cukru
laska wanilii lub esencja waniliowa
Ziemniaki gotujemy, studzimy i gnieciemy na purée. W międzyczasie masło i śmietanę ubijamy na gładką masę. Dodajemy żółtka, ziemniaki, tarte migdały i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Sos: śmietanę z cukrem gotujemy do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy wanilię.
Tartę podajemy polaną sosem.
Relacja z warsztatów -> klik
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/tarta-ziemniaczana-po-rosyjsku