Wykonanie
niedziela, 12 Luty 2012, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »Bardzo słodka z obłędną ilością
masłaNajbardziej smakuje mi z
kubkiem kawy lub kieliszkiem
wina.Składniki na spód:125 g
masła200 g
mąki pszennej1 łyżka
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia na masę:200 g
masła200 g
cukru4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mleka400 g
orzechów włoskich lub
migdałówSpód :
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy
ciastem. Wkładamy do lodówki.Masa :
Masło,
cukier,
mąkę i
mleko podgrzewamy w rondlu stale mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.Wyciągamy z lodówki ciasto, wysypujemy na wierzch
orzechy i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.