Wykonanie
niedziela, 23 Luty 2014, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Po miesiącu diety, w końcu coś obłędnie słodkiego. Delikatne, chrupiące ciasto, rozpływające się w ustach
banany i
czekoladowy karmel… A do tego robi się ją ekspresowo.
Tarta tatin w wersji bananowej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada” E. Lanlard.Składniki:opakowanie świeżego
ciasta francuskiego4 dojrzałe
banany50 g
masła100 g
cukru75 g
gorzkiej czekolady2 laski
cynamonuFormę do tarty smarujemy
masłem.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (180 z termoobiegiem).
Masło i
cukier dajemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. Potrząsamy od czasu do czasu rondelkiem, aby składniki się połączyły. Gdy
cukier rozpuści się i powstanie ciemnozłoty karmel, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, aż
czekolada się rozpuści.Przekładamy gorący karmel do formy. Na środku formy układamy
cynamon.
Banany kroimy na grube kawałki (około 3 cm) i układamy ciasno na karmelu. Całość przykrywamy
ciastem francuskim, wciskając wystające brzegi
między owoce a krawędź formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach nożem.Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż wierzch mocno się zrumieni. Od razu po upieczeniu odwracamy ciasto dołem do góry i przekładamy na talerz lub paterę. Bananowa
tarta tatin jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.Tartę możemy podawać z
lodami waniliowymi.