ßßß Cookit - przepis na Tarta tatin czekoladowo-bananowa

Tarta tatin czekoladowo-bananowa

nazwa

Wykonanie

niedziela, 23 Luty 2014, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Po miesiącu diety, w końcu coś obłędnie słodkiego. Delikatne, chrupiące ciasto, rozpływające się w ustach banany i czekoladowy karmel… A do tego robi się ją ekspresowo. Tarta tatin w wersji bananowej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada” E. Lanlard.
Składniki:
opakowanie świeżego ciasta francuskiego
4 dojrzałe banany
50 g masła
100 g cukru
75 g gorzkiej czekolady
2 laski cynamonu
Formę do tarty smarujemy masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (180 z termoobiegiem).
Masło i cukier dajemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. Potrząsamy od czasu do czasu rondelkiem, aby składniki się połączyły. Gdy cukier rozpuści się i powstanie ciemnozłoty karmel, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Przekładamy gorący karmel do formy. Na środku formy układamy cynamon. Banany kroimy na grube kawałki (około 3 cm) i układamy ciasno na karmelu. Całość przykrywamy ciastem francuskim, wciskając wystające brzegi między owoce a krawędź formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach nożem.
Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż wierzch mocno się zrumieni. Od razu po upieczeniu odwracamy ciasto dołem do góry i przekładamy na talerz lub paterę. Bananowa tarta tatin jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Tartę możemy podawać z lodami waniliowymi.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/czekoladowo-bananowa-tarta-tatin