ßßß
Zastanawiałam się długo czy o tym napisać , ale wreszcie pomyślałam , że jeśli kogoś zainteresuje ten temat to wejdzie i poczyta . A kto jest w tym mocny to tu nie zajrzy :) .Oczywiście głównym przedmiotem tego postu jest makaron i to by dobrze go ugotować.Na każdym opakowaniu jest sposób gotowania danego gatunku makaronu , ale jakoś nie zawsze go czytamy. A należałoby dowiedzieć się choć jak długo gotowac nasz makaron. Mamy różne rodzaje makaronów i skład tez nie zawsze jest jednakowy poszczególnych form , a tym bardziej firm. Dlatego ja napisze ogólne wskazówki.Przygotowanie:Aby dobrze ugotować makaron trzeba zawsze wrzucać go na GOTUJĄCĄ się wodęGotujemy go w sporej ilości wody , wodę zagotowujemy pod przykryciem - będzie szybciejNa około 1,5 l. wody dajemy 2 - 3 łyżeczki soli i 2 łyżeczki oliwy ( makaron po ugotowaniu i po wylaniu na durszlak nie będzie klejący )Po wrzuceniu porcji makaronu mieszamy go i przykrywamy pokrywkąPilnujemy gotowania , bo inaczej makaron wykipi i zaleje nam kuchenkę!Jesli makaron już się zagotował to zmniejszamy płomień ognia pod garnkiem , zdejmujemy pokrywkę , mieszamy od czasu do czasu i obserwujemy kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch . Makaron MUSI gotować się spokojnie , ale nie powinno być momentu kiedy woda w nim nie wrze, bo wtedy makaron nam się posklejaTeraz dobrze byłoby wiedzieć co piszą na opakowaniu producenci danego makaronu o czasie jego gotowania i do niego się dostosowaćNajprostszym sposobem sprawdzania jest wyjmowanie co jakiś czas pojedynczych klusek i próbowanie czy już miękki , z czasem dochodzi się do wprawy i ocenia ugotowanie "okiem"Niektóre makaronu trzeba ugotować al dente ( czyli nie do końca na miękko , musi być sprężysty )Wtedy ugotowany , ale tak nie do końca, makaron pozostawiamy w tej wodzie co się gotował , przykrywamy pokrywką i czekamy 2 - 3 min. by "doszedł". Gaz oczywiście WYŁĄCZONYPo tym czasie lekko mieszamy i wylewamy gorącą wodę , tak by kluski nie uciekły i wlewamy do makaronu świeżej , zimnej wodyJa tak "hartuje" kluski dwukrotnieOstatecznie wylewam na durszlak i przepłukuję jeszcze bieżącą wodąKiedy ociekną mamy dobrze ( mam nadzieję) ugotowany makaronSą jednak potrawy do których nie trzeba makaronu przepłukiwać zimną wodąTakim daniem są kluski ( makaron) z serem białym twarogowym - ja tak właśnie robię :)