ßßß Cookit - przepis na Śledzie marynowane w winie

Śledzie marynowane w winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety ze śledzia (matias-korzenne)6 sztuk
przecier pomidorowy 100 gramów
wino czerwone 300 mililitrów
cukier 1 szklanek
olej sojowy 3 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
goździki 9 sztuk
ananasy konserwowe 0,5 puszka
cebulki marynowane (duży słoik)1 sztuk
winogrona ciemne 300 gramów
Wykonanie:
Osączone filety pokroić na małe kawałki. Winogrona oczyścić.
Na rozgrzany w głębokiej patelni olej włożyć przecier pomidorowy i podsmażyć. Dodać cukier i mieszając, smażyć. Wlać wino, włożyć goździki, pokrojone ananasy i pieprz. Delikatnie mieszając, odparować zalewę o 1/3 objętości.
Włożyć cebulki oraz winogrona i oprószyć pieprzem. Zagotować, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Przełożone do miski kawałki śledzia zalać przygotowanym sosem.
Danie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, aby śledź był wonny i aromatyczny. Podawać z pieczywem ciemnym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12936/Sledzie-marynowane-w-winie