ßßß
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszną domową wędlinę.Szynka wieprzowa, ze względu na swój kształt, popularnie zwana „kulką”, przygotowana w „6 krokach” to naprawdę wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, jest lekka, łatwa do zrobienia i wielce smakowita :)Gorąco polecam!Przepis cytuję za Tatą mojej Przyjaciółki Agaty.Panie Kazimierzu, bardzo dziękuję za podzielenie się tak wspaniałą recepturą :)KULKA WIEPRZOWA w sześciu krokach:1. Nabyć jedną kulkę.2. Przygotować zalewę.Do 2 l wody dodać:0,5 szklanki soli kuchennej1 łyżeczkę od herbaty cukru5 liści laurowych1 łyżeczkę majeranku1 łyżeczkę chili w proszku6 ząbków czosnku6 ziaren jałowcaZagotować i ostudzić pod przykryciem.3. Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce.4. Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.5. Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.6. Zjeść!Moje uwagi co do kolejnych kroków:Ad 1 „Kulka” to szynka wieprzowa. Wiem, że moja Przyjaciółka Agata kupuje „kulki” w Biedronce. Ja nabyłam swoją na lokalnym bazarku. Pan rzeźnik dokładnie wiedział o jaki rodzaj mięsa mi chodzi :)Ad 2 Następnym razem zmniejszę odrobinę ilość soli, do 1/3 1/4 szklanki. Jesteśmy przyzwyczajeni do mało słonych dań. Od siebie dodałam 5 ziarenek ziela angielskiego. Chilli w proszku zastąpiłam ususzonymi płatkami chilli.Ad 3 Ja szynkę obwiązałam sznurkiem i marynowałam w czosnku przez całą noc.Ad 4 i 5 Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną sól. (To cenna uwaga jednej z Czytelniczek.)Ad 7 Czysta przyjemność :) Szynka smakuje i wygląda odrobinę tak jak pieczony, wilgotny schab środkowy .Pzdr i życzę smacznegoAniado