Wykonanie
Czy sernik zawsze musi wyglądać tak samo?A może warto czasem „zaszaleć” i spojrzeć na ten deser w odmienny sposób?Proponuję Wam błyskawiczny, banalnie prosty
owocowy sernik na zimno!Bardzo kremowy, intensywnie
truskawkowy, ale nadal lekki!Składniki: (10 porcji)500 g
sera na sernik250 g
mascarpone250 g
ricotty1 litr musu
truskawkowego*
cukier brzozowy – ilość do smaku2-3 łyżki
likieru owocowego (opcjonalnie)20 g (8 łyżeczek)
żelatynydodatkowo:świeże
owocebita śmietanalistki
mięty lub
melisy do dekoracji*Uwaga:Mus – to po prostu zmiksowane w blenderze
owoce, dodatkowo przetarte przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek lub resztek skórki.Do zrobienie tego sernika można wykorzystać nie tylko
truskawki, ale także
morele,
brzoskwinie lub
jagody. Może to być także mieszanka
owoców jagodowych, takich jak:
maliny,
truskawki,
poziomki,
jagody…
Wykonanie:
Ser na sernik,
mascarpone,
ricotta i
mus owocowy ubić dokładnie mikserem. Dosłodzić do smaku
cukrem brzozowym. (Uwaga: Ilość
cukru zależy od rodzaju użytych
owoców oraz indywidualnego smaku.)
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej
wody. Odstawić aby napęczniała (5 minut).Napęczniałą
żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej (moc 600 W, około 20-40 s). Do ciepłej, płynnej
żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie
potem równomiernie wymieszać
żelatynę z masą
serową oraz uniknąć
żelatynowych grudek.)Połączyć
żelatynę z resztą masy sernikowej, dokładnie wymieszać i wlać do głębokiego szklanego naczynia. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc) aby sernik stężał.Podawać tak jak
lody, ozdobiony świeżymi
owocami i
bitą śmietaną.Smacznego :)