Wykonanie
Pyszne połączenie
białej czekolady,
żurawiny i
orzeszków pistacjowych.I chociaż na początku myslałam,ze to jednak będzie porażka(zważyła mi sie
czekolada!!!-nie była najlepszej jakosci,przyznaję się bez bicia) to jednak efekt końcowy nie jest najgorszy:)Przepis znalazłam na tym blogu.Odrobinkę go przerobiłam,i wykonałam też troszke inaczej,ale przecież skladniki pozostały wciąz te same:)Bardzo polecam,bo batoniki są pyszne i mało pracochlonne.Składniki:2 dobrej jakosci
białe czekolady(u mnie po 150 g każda)4 łyżki
mleka1 opakowanie
solonych orzeszków pistacjowych (u mnie 150 g)2 duże garsci
żurawinyOrzeszki pistacjowe pozbawiamy łupinek.Keksówkę wyscielamy papierem do pieczenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej wraz z
mlekiem.Do roztopionej,gorącej
czekolady wsypujemy
żurawinę oraz
pistacje i wszystko razem dobrze mieszamy.Taka mieszanke przekładamy do keksówki,wyrównujemy,dociskamy (najlepiej czystą dłonią) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Zimną wstawiamy do lodówki aby dobrze sie schłodziła i stwardniała.Gdy to już nastąpi wyciągamy z keksówki i
ostrym nożem kroimy na małe prostokąty.Uważamy,żeby za jednym razem nie zjesć wszystkiego bo strasznie wciąga:D
Smacznego:)