ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Mają nieco inną konsystencję niż zwykłe naleśniki – ciasto musi być trochę gęstsze, żeby obficie pokryło plasterki jabłek. Uwielbiam je, bo kiedy jabłko w środku się podpiecze, nie czuję już jego sprężystej struktury, ale intensywnie jabłkowe nadzienie rozpływające się w ustach.
Jeżeli jeszcze do ich smażenia użyję odrobiny tłuszczu – krawędzie pulchnych placuszków są cudownie chrupiące. Można je posypać cukrem pudrem, skropić syropem klonowym, ale myślę, że najprzyjemniej polać je sosem karmelowym ; jabłka bardzo lubią toffi.
Gorąco polecam na weekendowe, błogie śniadanie.
Składniki (na 2-4 osoby):
2 duże jabłka
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mleka
2 jajka
tłuszcz do smażenia
sos karmelowy
Mąkę, proszek, sól, mleko i jajka zmiksować na gładką masę – ja zawsze robię to w blenderze, trwa to 30 sekund do minuty. Można użyć malaksera bądź miksera (jeżeli nie dysponujecie takim sprzętem, należy wymieszać ze sobą suche składniki, dodać nieco mleka do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka i resztę mleka, mieszając tylko do połączenia składników). Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić.
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne (używając drylownicy do jabłek lub obieraczki z ostrzem). Pokroić je w 3-4 milimetrowe okrągłe plasterki (tak, aby otwór po gnieździe był w środku każdego plasterka). Można też obrane jabłko najpierw pokroić w plastry, a potem z każdego wyciąć środkową część.
Dobrze rozgrzać patelnię, posmarować ją odrobiną tłuszczu.
Plasterki jabłek wrzucać pojedynczo do ciasta, podnosząc pozwolić nadmiarowi ciasta spłynąć, i układać placuszki na patelni. Smażyć na średnim, niezbyt dużym ogniu. Gdy spód się odpowiednio zrumieni, ostrożnie odwracać i dosmażać z drugiej strony.
Od razu podawać.
Wersja do druku
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/11/nalesniki-z-jabkami.html