ßßß
Składniki:Biszkopt:7 jaj,1, szkl maki1,5 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoWykonanie:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać nadal, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać pozostałe składniki razem przesiane przez sito, wymieszać. Ja pozwalam sobie lekko zmiksować, bo ciężko jest wymieszać mąkę z pianą. Po ostygnięciu przekroić na pół, nawilżyć. Najprościej np. sokiem z grapefruita..
Masa:1 l śmietany 30%4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szkl wody,½ soku z cytryny4 cukry waniliowe lub 65 g domowego cukru waniliowegoDodatkowo:kakaoew. bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy, ubijając dodawać sok z cytryny a na koniec ostudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół, udekorować ciasto w środku i na górze, posypać kakao. Można udekorować bitą śmietaną.
/wydrukuj przepis/