ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Dwa lata temu zobaczyłam ją u Małgosi . Zauroczyła mnie, ale jej nie zrobiłam - szparagi były nie do dostania na moim bazarku. Rok temu zupełnie o niej zapomniałam. Na szczęście w tym roku bardzo podobną zrobiła Beatka . Ponieważ miałam wszystkie składniki wykonałam natychmiast łącząc obydwa przepisy.
Składniki:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
21 szparagów
ok. 9 pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe pomidory)
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki startego parmezanu
świeżo mielony pieprz
świeże listki tymianku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem podgotować je przez chwilę na parze.
Ciasto podzielić na porcje (używałam ciasta w płatach, więc jeden płat był jedną porcją). Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 1- 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot. Jogurt wymieszać z parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu. Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na masie jogurtowej, a na nich ułożyć szparagi i listki tymianku. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Tarta-ze-szparagami.html