ßßß

Po wstępnym napełnieniu słoja, ubić zawartość rękoma lub tłuczkiem. (Dużo ubędzie). Dopełnić kolejnymi garściami jak poprzednio. Zostawić około 2-3 cm miejsca od wylotu na sok, który puści kapusta.
Średnia główka kapusty mieści się w dwu litrowych słoikach ... Na razie nie widać jeszcze soku ani bąbelków, kapusta tylko lekko zmiękła. Jeśli napchamy do bardzo wysoka, warto każdy ze słoików wstawić na spodeczek (jak na filmie), aby póxniej sok nie zalał stołu....
Może wygląda, że to dużo roboty, a kapusty mało - lecz gdy się ją wybiera ze słoika znów staje się objetościowo większa, bo przestaje być ubita.Dodatki - jeśli ktoś lubi może dodać do zszatkowanej kapusty w misce nasiona kopru lub kminku, albo startą marchew - poprawiają one strawność ukiszonej kapusty, a także działają przeciw wiatropędnie. Tym razem jednak niczego nie dodałam.Kapustka powinna być postawiona w temp. pokojowej, w nienasłonecznionym miejscu. Za około 5-6 dni, gdy będzie już ukiszona - można ją umieścić w lodówce, aby spowolnić proces fermentacji.Następne zdjęcia z fermentacji kapusty kiszonej - jutro.