Wykonanie
Wyobrażacie sobie Julię
Child jako jurora Master Chefa, czy Top Chefa? Oj działoby się jak diabli! Charyzmatyczna Julia
Child nauczyła Amerykanów gotować i do dziś pozostaje najbardziej kultową postacią kulinariów. Twierdziła, iż "we Francji kulinaria to sztuka i
sport narodowy" a tym, którzy boją się
masła, polecała używanie mocnej, tłustej
śmietany :) Mam już kilka jej książek, w których w niesamowity sposób potrafi zarażać pasją do gotowania i stanowią one doskonałą lekturę, nie tylko by pogotować, ale też poszerzyć kulinarne horyzonty. Dziś premiera najnowszej książki Julii
Child "Francuski Szef Kuchni" . Może mielibyście na nią ochotę? Jeśli tak, zapraszam do konkursu!
Gotowaliście już tej jesieni francuską zupę
cebulową ? Może przyrządzicie ją razem ze mną i Julią Child? Na początek zobaczcie program kulinarny, z którego przepisy znajdują się w książce...Pierwszy odcinek programu kulinarnego "The French Chef" miał swoją premierę w bostońskiej telewizji WGBH-TV 50 lat temu, w 1963 roku. O tak, to jeszcze czasy, gdy królowały czarno-białe telewizory :) W książce, którą Polsce właśnie wydało Wydawnictwo Literackie Julia opowiada o początkach swojej kariery telewizyjnej, o tym jak przez przypadek znalazła się i pozostała w telewizji, o "idiotenkartach", które dziś zastąpiły promptery i telewizorze tak paskudnym, że chowała go w nieużywanym kominku. Autorka ze swadą opowiada jak powstawały kolejne odcinki, dlaczego w książce przepisy rozpoczynają się od odcinka 14stego i jakie kłopoty
mieli ze studiem. Julia
Child na ekranie pokazywała odbiorcom nawet wpadki, czy lekkie niedociągnięcia kulinarne jak przywierające do patelni
ziemniaki, czy zapadająca się szarlotka. Ona po prostu gotuje, bez ściemniania :)"Francuski Szef Kuchni" jest zbiorem przepisów i opowieści Julii
Child z czasów, gdy powstawał program. Wiele z nich jest nieco inną wersją przepisów z "Mastering The Art Of French Kitchen" - biblii kuchni francuskiej wydanej tuż przed powstaniem programu. "Francuski Szef" to cegła - ponad 500 stron ciasno upakowanego tekstu, bez zdjęć, czy rycin. W książce znajdziecie przepisy ze stu dwudziestu odcinków programu, podpowiedzi Julii jak radzić sobie z bardziej skomplikowanymi recepturami, przygotować wykwintne francuskie sosy,
mięsa i desery. Potrawy prezentowane są w kolejności w jakiej powstawał program, a na końcu jest bardzo poręczny indeks wszystkich przepisów.
Ta książka to obowiązkowa pozycja dla każdego entuzjasty kulinariów, a w szczególności kuchni klasycznej. To baza i podstawa
wiedzy kulinarnej, która stanowić może podwaliny do dalszego rozwijania rondlarskich pasji. Znajdziecie w niej przepisy na ciasta, desery, szybkie obiady w 30 minut, receptury na potrawy z
mięs i
dziczyzny, suflety,
ryby i owoce morza, sosy, zupy, pasztety, auszpiki. Jest cały dział poświęcony
ziemniakom, a także mnóstwo tricków: filetowanie
indyka, szpikowanie
słoniną, karmelizowane foremki, czy
cukrowe niteczki. Masa, masa skondensowanej i "przetrenowanej" przez autorkę
wiedzy o kuchni francuskiej.Czy wiecie, że to już d obry czas, by kupować prezenty gwiazdkowe ? Dla siebie lub kogoś bliskiego książka Julii
Child będzie naprawdę wyśmienitym upominkiem.
"Francuski Szef Kuchni" Julii
Child wydany jest w Polsce przez Wydawnictwo Literackie w wersji:- papierowej - oprawa broszurowa ze skrzydełkami (cena ok 34-40zł)- e-book -
MOBI lub EPUB (cena ok 23zł)Jeśli macie czytnik książek, a nie przepadacie za poplamionymi kartkami książki, bardzo polecam wersję elektroniczną książki .Ja swój egzemplarz mam w wersji na Kindle i łatwość korzystania z przepisów jest niesamowita! Nie trzeba zapisywać listy składników do kupienia, ani dźwigać do sklepu całej książki. Mały ebook mam zawsze w torebce i świetnie sprawdza się przy robieniu zakupów. Ech, marzy mi się, by większość moich ulubionych książek kulinarnych była w wersji na czytniki...Zapraszam do konkursu, jeśli chcesz zdobyć własny egzemplarz. Tym razem na dodatek możesz wybrać, czy wolisz wersję papierową (mam do oddania 1 egzemplarz), czy może wersję na ebooka (2 egzemplarze).Jak wygrać?Zamieść komentarz pod tym postem (tylko jako zalogowany użytkownik) i opisz w kilku słowach:- jaka potrawa z kuchni francuskiej najbardziej zapadła Ci w pamięci i dlaczego - jakie było Twoje spotkanie z kuchnią francuską - udane, czy porażka, Francja we własnej kuchni, czy w niezwykłej podróży. Dlaczego kuchnia francuska jest dla Ciebie niezwykła?- zaznacz, czy wolisz wersję papierową książki (1 sztuka do oddania), czy e-book (2 sztuki
mobi lub epub)Konkurs trwa do poniedziałku 28 października, a 3 zwycięzców ogłoszę następnego dnia, we wtorek jako komentarz do tego posta, zatem nie zapomnijcie sprawdzić, czy udało się wygrać :)
Konkurs zakończony!Dziękuję wszystkim za udział. Ogromnie mnie cieszy, że francuska kuchnia pobudza wyobraźnię i zapada w pamięć. Ja nigdy nie zapomnę samodzielnie przygotowanych żabich udek :)Liczę, że wiele cudownych dań z książki Julii
Child "Francuski Szef Kuchni" powstanie w kuchniach zwycięzców konkursu, a są nimi:- Karolina (gapminded) - otrzymuje wersję papierową książki. Mam nadzieję, że również maleństwo kiedyś odkryje uroki kuchni francuskiej, a rodzice ze wzruszeniem opowiadać będą o paryskim ślubie :)- chilitonka - do niej pofrunie wersja elektroniczna. Oczywiście widziałaś "Bienvenue chez les Ch'tis"? oj od razu mi się ten film przypomniał, gdy wspomniałaś o wyśmienitym, acz cuchnącym maroilles :) Jeśli zawitam znów we Francji może się kiedyś wybierzemy do Nord-Pas-de-Calais?- Ania - elektroniczna wersja książki Julii
Child doskonale będzie się prezentowała na półce razem z Ottolenghim, a dla Ciebie i siostry niech będzie inspiracją do rozwijania młodziutkiego bloga :)Zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie swoich danych na adres konkurs/maupa/chillibite.pl.Karolinę proszę o pełne dane pocztowe, zaś Anię i Chilitonkę proszę o przesłanie adresów mailowych, imion i nazwisk....książki funduje Wydawnictwo Literackie, ale nie wnika w treść moich recenzji i nie wpływa na opinie