ßßß
Wsłuchuję się od kilku miesięcy w muzykę Bena Howarda - "young acoustic troubadour" jak określa go Amazon. Ma niesamowity głos i bardzo bardzo chciałabym go kiedyś usłyszeć na koncercie w Polsce, mam nadzieję, że nie będzie to Kongresowa, ale fajny, klimatyczny klub, a tymczasem z półmiskiem czarno-zielono-różowej pasty na kolanach siedzę na tarasie, piję białe wino i wsłuchuję się w "Old Pine Tree" Howarda.A zaraz potem mój ulubiony utwór Bena Howarda "Only Love" ... i jeśli ten drugi utwór się Wam spodoba, koniecznie, ale to koniecznie zobaczcie jeszcze fantastyczny, niespodziankowy flash mob, który mu zorganizowano - skromny, nieuczesany chłopak w bluzie z kapturem z uśmiechem takim, że eeechhh...no i kiedy będzie płyta w Polsce !?!
Czarne penne prosto z Rzymu, jędrne krewetki, cukrowa cebula i słodki groszek - bardzo mi odpowiadało takie połączenie smaków. Groszek lekko chrupał, wyraźnie wyczuwało się słodkawą cebulę i pyszne krewetki. Może uda Wam się zdobyć czarne penne do tego dania, ale równie dobrze możecie użyć jasnego.czarne (lub klasyczne) penneoliwa z oliwek2 łyżki masła1 cebula cukrowa2 ząbki czosnkudwie spore garście groszku cukrowegokilkanaście krewetekkieliszek białego winasól, czarny pieprz i spora szczypta zaostrzonych chilli suszonych ziółNa oliwie z łyżką masła zeszklij pokrojoną w piórka cukrową cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj z grubsza pokrojony groszek cukrowy i chwilę podsmażaj. Wrzuć oczyszczone, obrane krewetki, podsmażaj aż krewetki zaczną się zwijać, wlej pół kieliszka białego wina (jeśli jeszcze tego wcześniej nie zrobiłeś, to jest ten moment, w którym wypijasz drugie pół kieliszka) i odparuj sos, aż nieco zgęstnieje. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, solą morska i dodaj ulubionych ziół (ja wciąż mam resztę świetnej mieszanki, którą przywiozłam z Rzymu - z czosnkiem, chilli, oregano). Na koniec dodaj drugą łyżkę masła, dodaj ugotowane al dente penne. Zamieszaj całość i od razu podawaj.Et... bon week-end à tous!Jakie wino podać?Ekspert winiarski Kondrat Wina Wybrane, p. Jan Czyż poleca wino do czarnego makaronu z krewetkami i groszkiem cukrowym:Sauvignon blanc z Nowej Zelandii – aromaty i kwasowość odmiany będą współgrać ze smakiem krewetek – wino, choć o wyraźnym charakterze nie jest ciężkie, nie zabije smaku potrawyWino Momo Sauvignon Blanc Marlborough (59zł)