ßßß


Opis : Kolejna zupa krem, tym razem zupa o zupełnie innym smaku od pozostałych kremowych na blogu. Ma słodko-ostry smak, nie dodaję do niej śmietany lub mleka, aby nie zakłóciło to jej smaku. Tylko kilka składników i zupa gotowa w 15-20 minut. Gwarantuję, że zasmakuje Wam i pomimo jej ostrości będziecie do niej wracali zarówno zimą jak i latem. Idealnym jej dopełnieniem będzie ser kozi lub Brie/Camembert.Polecam.Pochodzenie : przepis autorskiIlość : 3-4 porcje; 1 , 3 l zupySkładniki :1 łyżka oleju rzepakowego1 większa cebula (150 g)2 ząbki czosnku400 g obranego batata4 średnie marchewki1 łyżeczka pasty sambal oelek *0,5 łyżeczki curry0,7 l wody* jest to pasta z papryczek chili, więc można zastąpić ją również inną pastą o podobnym składziePrzygotowanie :Rozgrzać garnek/rondel.Dodać olej.Dodać cebulę posiekaną w kostkę.Przesmażyć do momentu zeszklenia.Dodać posiekany czosnek.Przesmażyć na złocisto.Dodać batata pokrojonego w kostkę.Dodać marchew pokrojoną w kostkę.Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.Dodać pastę sambal oelek.Dodać curry.Krótko przesmażyć, aby składniki połączyły się.Zalać wodą.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie konieczności dolewać stopniowo odrobinę wyparowanej wody.Zupę zmiksować na kremową konsystencję. Powinno jej wyjść 1,3 l, więc w razie konieczności dolać przegotowanej wrzącej wody, aby dopełnić płyn.Doprawić solą.Podawać z serem Brie i zieleniną np. zieloną cebulką.