Wykonanie


Opis : Ten
sos pomidorowy to jedyny sos, który przyrządzam na wierzch
ciasta drożdżowego na pizzę. Jest najlepszy, najłatwiejszy i niewiele kosztuje. Inni pewnie powiedzą, że nie bawią się w takie sosy i wolą prostszą
drogę typu
koncentrat pomidorowy lub
ketchup, ale taka wersja nie wchodzi w rachubę, jeśli chcemy uzyskać taki efekt, jaki proponuję dziś Wam. Gwarantuję, że sos będzie Wam przypominać niejeden z wielu dobrych pizzerii, a dodatek
ketchupu stanie się zbędny.Szczerze polecam.Już jutro przepis na pyszną pizze, do której będziecie mogli użyć tego równie pysznego
sosu pomidorowego.Pochodzenie : przepis własny (mieszanka różnych źródeł informacji włącznie z restauracjami)Ilość : sos na 2. pizze o średnicy 24-26 cmSkładniki :1 puszka
pomidorów w sosie własnym w kostce lub w całości (450 g) *2/3 pełnej łyżeczki
suszonego oregano2/3 pełnej łyżeczki suszonej
bazylii2/3 pełnej łyżeczki suszonego
czosnku lub 1 średni ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o średnich oczkach1 łyżka
octu (najlepiej
winnego),
soku z cytryny lub 50/503-4 średnio czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%0,5 płaskiej łyżeczki
soliduża szczypta
pieprzuok. 1 łyżeczka
cukru* lepiej, gdy dysponujemy
pomidorami w całości, ponieważ z nich wyjdzie nam więcej sosuPrzygotowanie :
Pomidory z puszki odsączyć z zalewy, ale jej samej na razie nie wylewać (gdy mamy
pomidory w kostce, dokładnie odsączamy je z soku na grubym sicie, aby nie było w nich dużej ilości soku; gdy mamy
pomidory w całości, wyciągamy je pojedynczo z puszki lub odsączamy sok na sicie i
pomidory kroimy w kostkę).
Pomidory zgnieść/rozdrobnić widelcem, ale nie miksować na gładką masę.Dodać resztę składników.Wymieszać.Jeśli
sos jest zbyt gęsty, możemy dodać 3-4 łyżki
soku pomidorowego z puszki, który zostawiliśmy na taką okoliczność.Sos smarować na surowe
ciasto drożdżowe.Sos można przechowywać do 1 tyg. w lodówce.