ßßß Cookit - przepis na Makaron z wątróbką i kremowym sosem

Makaron z wątróbką i kremowym sosem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Drób / Makarony
Makaron z wątróbką i kremowym sosem
środa, 28 Maj 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Makaron z wątróbką to naprawdę fajny i bardzo smaczny pomysł na sycący posiłek. To danie przekona nawet tych, którzy za wątróbką nie przepadają. Polecam!
Składniki:
makaron parpadelle, porcja dla 3 osób
500 g wątróbki drobiowej
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta suszonego rozmarynu
pół szklanki śmietanki kremówki
łyżeczka musztardy francuskiej
świeżo starty parmezan
sól i czarny pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i odstawiamy. Umyte i oczyszczone wątróbki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone wątróbki drobiowe. Smażymy przez kilka minut, aż się zetną. Dodajemy szczyptę rozmarynu, musztardę i śmietanę. Mieszamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Mieszamy gorący sos z makaronem i od razu podajemy danie posypane startym parmezanem. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/makarony/makaron-watrobka-kremowym-sosem