ßßß Cookit - przepis na Wątróbka w sosie musztardowym

Wątróbka w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

piątek, 27 Maj 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Nie jestem wielbicielką wątróbki, ale w sosie musztardowym smakowała całkiem nieźle
Składniki:
0,5 kg wątróbek
2 cebule
szklanka wody
2 łyżki śmietany 18 %
łyżka mąki
2 łyżki masła
2 lub 3 łyżki musztardy
pół łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
odrobina oleju
pieprz,sól
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy wątróbkę posypując pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy kosteczkę. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Wsypujemy mąkę i przesmażamy przez chwilę. Nie zdejmując z ognia dolewamy wodę (możemy zastąpić ją bulionem) i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zioła, musztardę oraz śmietanę i przyprawiamy do smaku. Do gotowego sosu przekładamy wątróbkę i dusimy przez chwilę na małym ogniu.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/drob/watrobka-w-sosie-musztardowym