ßßß Cookit - przepis na Drobiowy cordon bleu

Drobiowy cordon bleu

nazwa

Wykonanie

piątek, 4 Marzec 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Nazywany też kotletem szwajcarskim. Można go zrobić ze schabu, cielęciny lub z piersi kurczaka. Polecam bo jest pyszny
Składniki:
4 piersi z kurczaka
4 plasterki szynki
4 plasterki żółtego sera
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
mąka
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Obsypujemy pieprzem i solą i odkładamy.
W miseczce mieszamy musztardę z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Każdy kotlet smarujemy od wewnątrz przygotowaną pastą i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera.
Kotlety składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/drob/drobiowy-cordon-bleu