Wykonanie
Środek tygodnia też ma swoje prawa. Primo, środa to najfajniejszy dzień tygodnia (po nim już tylko dwa dni do weekendu), secundo we czwartek zawsze spotyka się fajnych ludzi i tertio ... w środę albo czwartek też można, a nawet należy upiec ciasto. Środek tygodnia względem weekendu absolutnie nie powinnien być poszkodowany, bo niby
czemu to wówczas miałoby nie być ciasta? A w tym pozaweekendowym pieczeniu jest o tyle fajnie, że piecze się ciasta proste, szybkie i takie "mieszam 5 minut i zjem za godzinę", a czasem nawet krócej. Takiemu ciastu koniecznie powiedzcie TAK. Dziś proponuję bardzo proste i super szybkie ciasto
jogurtowe z
melisą i
owocami .
Jest taka jedna "muzyczna
Melissa", którą uwielbiam od kiedy Niedźwiedź w 1988 roku zagrał w Trójce jej "Bring Me Some Water", energia tego utworu i wokalistki aż rozsadzała pokrywki, słyszeliście? 25 lat później, na środę wybieram
Melissy Etheridge "4th Street Feeling", posłuchajcie...A tak btw, pani jest już po 50tce :)Ciasto na środę (albo czwartek) no po prostu musi być super proste i bardzo szybkie, takie właśnie jest to
jogurtowe - delikatne, z dodatkiem listków świeżej
mięty rwanej wprost z ogrodu lub doniczki na parapecie, z
owocami sezonowymi. Mogą to być
truskawki,
rabarbar,
maliny albo sierpniowe
śliwki. W każdej wersji wyjdzie pyszne . To co, upieczecie zaraz po pracy? Jeszcze ciepłe z blachy popijane zimnym
mlekiem jest obłędne! A kolejnego dnia możecie poczęstować tym co zostanie kolegów i koleżanki z biurka obok.
3
jajka350g gęstego
jogurty (używam
jogurtu bałkańskiego firmy Maluta)100g roztopionego
masła lub
oleju400g
mąki180g
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejświeże
owoce (
truskawki,
maliny,
borówki,
rabarbar,
śliwki,
morele)garść liści świeżej
mięty melisy *ok 100g
płatków migdałowychcukier puder do dekoracjiWymieszaj dokładnie mikserem
jajka,
jogurt i
masło (lub
olej). Dodaj
cukier, a następnie przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą. Wrzuć posiekane dość drobno listki
melisy i wymieszaj (zimą używam liści mrożonych, które po prostu kruszę w palcach i wrzucam do ciasta).Przelew ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ok 22x30cm), ułóż na wierzchu
owoce i posyp
płatkami migdałowymi. Piecz ok 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.Pysznej środy (albo czwartku)!Aha - oczywiście można zrobić ciasto z
miętą, chociaż ja staram się szukać więcej zastosowań dla wielkich bukietów
melisy, które rosną w ogrodzie.
-
chilli brownie- rustykalny placek
orzechowo-
jabłkowy- kruchy placek z
gruszką i
czekoladąSkusicie się?