Wykonanie
Dawno
lodów nie było na blogu :) Chyba mi
cukier ostatnio spadł bo musiałam.... dosłownie musiałam szybko go sobie podnieść do odpowiedniego poziomu :)
Chałwa była,
sezamki i chęci też...Pokombinowałam z tego co było i
powiem Wam, że wyszły obłędnie kremowe, pysznie słodkie
lody z dodatkiem chrupiących
sezamków. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:5
żółtek1 łyżka
cukru300g
chałwy sezamowej waniliowej250g
serka mascarpone75 ml
śmietany kremówki 36%30g
sezamków w
czekoladzieJajka dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysta masę.
Chałwę zmiksować np przy pomocy malaksera do konsystencji masy. Kremówkę ubić na sztywno.
Serek mascarpone zmiksować.Do ubitych
żółtek dodać
chałwę i kremówkę i wymieszać. Następnie dodać
serek mascarpone i zmiksować na gładki krem.Następnie masę przełożyć do maszyny do
lodów i dalej postępować wg instrukcji. Pod koniec mieszania dodać pokrojone w średniej wielkości kawałki
sezamki.
Lody przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na noc.Smacznego :)źródło: przepis własny